Endometrioza przyczyny i objawy
Choroby oraz ich diagnozowanie

Poprawa zapobiegania otyłości na poziomie lokalnym – nowe możliwości cd

Posted in Uncategorized  by admin
November 1st, 2018

Miejscowości mogą również wymagać od restauracji podawania informacji o ilości kalorii w postaci odpowiedników aktywności fizycznej wraz z bezwzględnymi kaloriami lub zamiast nich. Rządy stanowe i lokalne, które wahają się przed przyjęciem przepisów dotyczących etykietowania menu mogą zacząć od zachęcania do dobrowolnego uczestnictwa w tych i innych innowacyjnych alternatywach. Pomimo możliwości regulacyjnych zapewnionych przez ACA, rządy stanowe i lokalne muszą pamiętać o szerszym otoczeniu prawnym przy opracowywaniu przepisów dotyczących etykietowania menu. Kilka państw (np. Gruzja i Utah) uchwaliło przepisy, które zabraniają miejscom nakładania takich regulacji; takie prawa mogą być uchwalane z wielu powodów, w tym w odpowiedzi na lokalne inicjatywy etykietowania menu. Przemysł restauracyjny argumentował, że takie przepisy prewencyjne chronią restauracje przed kosztami zgodności z mozaiką potencjalnie niespójnych przepisów lokalnych. Gdy przewidują takie obawy, miejscowości powinny mieć na uwadze koszty związane z etykietowaniem menu oraz – zachęcać do uczestnictwa w innowacyjnych programach – być może zapewnić pomoc finansową lub pomoc techniczną dla restauracji obliczających zawartość odżywczą i przedrukowywanie menu i tablic menu. Władze stanowe i lokalne powinny również rozważyć zakres pierwszej poprawki, która chroni mowę handlową i może ograniczać język, który może być określony w przepisach dotyczących etykietowania menu.
Konieczne będą badania pilotażowe w celu przetestowania nowatorskich podejść, ale pojawiające się dowody wskazują, że innowacyjne oznaczanie kalorii w menu może potencjalnie być bardziej skuteczne niż status quo. Samorządy lokalne powinny skorzystać z tej możliwości. Sukces etykietowania menu będzie zależeć od jego implementacji, najlepiej na poziomie federalnym, stanowym i lokalnym.
Finansowanie i ujawnianie informacji
Formularze ujawnień dostarczone przez autorów są dostępne wraz z pełnym tekstem tego artykułu na stronie.
Author Affiliations
Z Departamentu Polityki Zdrowotnej i Zarządzania, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, Baltimore.

Materiał uzupełniający
Referencje (5)
1. Interwencje i wyniki w zakresie umiejętności zdrowotnych: zaktualizowany przegląd systematyczny. Rockville, MD: Agencja ds. Badań i jakości opieki zdrowotnej, marzec 2011 r. (Publikacja AHRQ nr 11-E006) (http://www.ahrq.gov/clinic/tp/lituptp.htm).

2. Bleich SN, Herring BJ, Flagg DD, Gary-Webb TL. Ograniczenie zakupów napojów słodzonych cukrem wśród czarnych nastolatków o niskich dochodach po narażeniu na kaloryczność. Am J Public Health 2012; 102: 329-335
Crossref Web of Science Medline
3. Dowray S, Swartz JJ, Braxton D, Viera AJ. Potencjalny wpływ etykiet menu na aktywność fizyczną na zawartość kalorii w wybranych posiłkach typu fast food. Appetite 2013; 62: 173-181
Crossref Web of Science Medline
4. Downs JS, Loewenstein G, Wisdom J. Strategie promowania zdrowszych wyborów żywieniowych. Am Econ Rev 2009; 99: 159-164
Crossref Web of Science
5. Jargon J. Etykietowanie menu wzbudza kontrowersje. Dziennik Wall Street. 17 lipca 2009 r.

Zamknij odniesienia
Powołując się na artykuły (4)
Zamknij Cytowanie artykułów
[patrz też: neurovit na co, laserowa korekcja wzroku po zabiegu, badania medycyny pracy jak wyglądają ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: badania medycyny pracy jak wyglądają laserowa korekcja wzroku po zabiegu neurovit na co